Det här med bebisens sömn tar upp mycket av ens fokus som nybliven förälder. Hur mycket ska en nyfödd bebis sova och måste man verkligen mata på natten? För dig som förälder kan det vara skönt att utgå ifrån ett par tumregler för att ha koll på hur mycket sömn och hur många sovstunder ditt barn behöver för sin ålder. Ta del av sömnschemat för barn mellan 0-12 månader.
0-3 månader
En nyfödd bebis sover i snitt omkring 16-18 timmar per dygn. Det skiljer mycket mellan olika bebisar – det finns de som sover nästan hela tiden, och så finns det de som sover mindre. Låt bebisens behov styra. I den här åldern gör bebisen ingen skillnad dag och natt, utan vaknar flera gånger på natten för äta. Skulle bebisen inte vakna av sig själv, brukar man vid den här åldern behöva väcka för att ge mat – här kan du rådfråga din barnmorska, beroende på hur din bebis vikt ser ut.
Låt det inte gå för länge mellan sovstunderna under dagen – en övertrött bebis är inte sällan både svårare att söva och att mata. Som tumregel kan du tänka att bebisar i den här åldern behöver sova efter ungefär 1-2 timmars vaken tid.
3-6 månader
Omkring 2-4 månader börjar bebisens dygnsrytm anpassas till mer sömn på natten och mer vakentid på dagen. När barnet är runt 4-6 månader brukar de flesta sluta äta på natten. Det betyder att det är först då man kan börja drömma om ett par timmars sammanhållen sömn och ett tydligare sovschema. Samtidigt är detta en fas med många nya utvecklingssteg och tandsprickning, vilket kan störa sömnen tillfälligt. Nu är det lämpligt med runt 12-17 timmars sömn per dygn och 4 sovstunder på dagen.
6-8 månader
I den här åldern händer det mycket med barnets utveckling och sömnen kan påverkas från vecka till vecka. Rekommenderad sömn i den här åldern är totalt 12-16 timmar per dygn, med 3 sovstunder under dagen.
8-12 månader
Även här händer det mycket och sömnen kan påverkas och ändras snabbt. Den totala sömntiden på dygnet är fortfarande 12-16 timmar, men här kan ni gå ner till 2 sovstunder om dagen.
Kommentera