Bebis är äntligen här, ni är hemkomna och känslorna svallar. Säg hej till 4:e trimestern! Här har vi listat ett par bra-att-ha-tips till dig som vill kunna njuta mer av första tiden hemma med din bebis.

En dag i taget
Planera för att vara hemma och ta det lungt första månaderna. Boka inte upp dig med en massa planer i förväg, utan ta en dag i taget.

Spara på krafterna
Det är helt OK att spendera hela dagar i sängen eller i soffan – om du vill det. Sänk kraven och försök njuta av det nya livet.

Känn inåt
Checka in och stäm av med dig själv (och din partner) varje dag hur ni mår och vad ni har för behov. Försök hjälpa varandra och hitta en vardag som fungerar för er.

Hud mot hud
Ha bebis nära så mycket som det går – det främjar anknytning, amningen och övergången från magen till riktiga livet blir inte fullt lika skrämmande för bebisen. Här utsöndrar ni båda lugn och ro och hormonen oxytocin får er båda att må bättre. Hud mot hud gör också att bebisen känner sig trygg.

Undvik oväsen
En nyfödd bebis behöver en lugn och trygg miljö. De kan lätt bli överstimulerade vid mycket aktiviteter, för många besök eller en för högljudd miljö. Det kan visa sig i att bebisen skriker, är otröstlig och kanske till och med sover dåligt.

Kom ihåg! Det här starten på ett nytt liv för er båda – låt det nya få ta tid och formas allteftersom.

It takes a village…
Ta stöd från familj och vänner som du känner dig trygg med. Det kan räcka med kort stund för att bara få andrum och lite egentid.

Glöm inte dig själv
Kom ihåg att du också behöver äta och sova.

Amning
Om det känns svårt med amningen, kontakta amningshjälpen och få hjälp direkt. Skulle det av någon anledning inte fungera med amningen – var snäll mot dig själv. Barn som får modersmjölkersättning är minst lika fina, välutvecklade och glada som andra barn.

Unna dig
Gör något varje dag som du mår bra av och får energi av. Det behöver inte vara något stort utan exempelvis: ett bad, lyssna på en ljudbok, ta en välförtjänt nap (när möjligheten ges), gå en promenad eller unna dig en god lunch etc.

Allt är en fas
När saker känns jobbiga och roddiga kan det vara skönt att tänka att allting under bebistiden är en fas och något som ofta går över lika fort som det kom. Så återigen, ta en dag i taget. Du behöver inte ha lösningen på allt just nu.

Sök hjälp
Om det känns utmanande och omtumlande (som det ofta gör för många), ta en dag i taget, sök hjälp vid behov och berätta för någon hur du mår och vad du skulle vilja ha hjälp med. Du kan också komma i kontakt med andra mammor med liknande känslor i facebookgruppen: Gravid- och bebissnack.