Dags att börja introducera mat till bebisen? Du kan, redan vid 4 månader, ge en nyfiken bebis små smakprover. Vid 6 månader är det dags för riktiga smakportioner. Här är tipsen till hur du börjar med mat! 

Smakprover 4 månader

Vid 4 månaders ålder ska smakportionerna inte ersätta bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Här handlar det om att börja introducera din bebis till nya smaker. Vissa bebisar visar snabbt nyfikenhet medan andra verkar inte alls vara roade av tanken – då är det helt ok att vänta med mat ett tag till.

Kombinera gärna olika puréer för att testa olika smaker och texturer.

Hur börjar jag med smakportioner och vad ska jag ge?
Börja med en väldigt liten mängd mosad mat ett par gånger om dagen – tänk i storlek av ett kryddmått. Exempel på matpuréer kan vara gjorda av potatis, morötter, sötpotatis, fisk exempelvis lax, broccoli, ärtor m.m. Till efterrätt och mellanmål kan du börja med mosade bananer, hallon och päron. Tänk på att inte ge din bebis mat som är för salt, söt eller alltför fet!

Smakportioner 6 månader

När bebisen är i 6 månadersålder börjar det bli dags att ge smakportioner! Alltså små smakprover som successivt ökar i mängd och blir till egna små måltider. För vissa barn är det här festernas fest medan andra verkar inte särskild roade. Kom ihåg att det inte är en tävling – låt det få ta den tid det tar och låt det bli en rolig upptäcksresa tillsammans!

Måste jag ge bebis matportioner vid 6 månader?
Ja, efter 6 månader behöver bröstmjölk eller modersmjölksersättning kompletteras med ”vanlig” mat. Framförallt på grund av tre anledningar:

  1. Bebisen behöver järn
    Barnet föddes med ett järnförråd som räcker i ungefär ett halvår, sedan behövs påfyllning. Mjölken som getts till bebis innehåller visserligen järn, men nu börjar det vara i för små mängder. Järn är viktigt för tillväxten och hjärnans utveckling.
    Järn finns i järnberikad barngröt, blodpudding, kött, fisk, leverpastej, ärtor och bönor etc.
  2. Bebisen behöver zink
    Precis som järn är zink också nödvändig för tillväxten. Det behövs också för att stärka immunförsvaret samt sårläkning. Bröstmjölk innehåller endast en liten mängd zink och inte är tillräcklig för en bebis i den här åldern.
    Zink finns i ungefär samma livsmedel som järn – så då brukar får man båda på köpet.
  3. Bebisen behöver öva på olika konsistenser i munnen
    Sist men inte minst behöver bebisen få vänja sig vid olika texturer av mat. Att hantera fast föda kan kännas ovant till en början men bebisen lär sig sakteligen hur tunga ska röra sig för att maten ska komma ner i svalget. Även kräkreflexen utvecklas och gör sig redo för att hantera små bitar i maten.

Bajset förändras

När bebisar börjar med ”riktig” mat förändras bajset, både till konsistensen och utseendet – för att inte tala om lukten – och det är ofta helt i sin ordning. Det kan också hända att bebisen börjar bajsa mer sällan än tidigare och det behöver inte betyda att bebisen har blivit förstoppad. Bebisen kan nu behöva krysta för att få ut bajset, och det kan också göra den lite ledsen. Men inte heller det behöver betyda att något är fel. Bebisen behöver träna upp sina bukmuskler och diafragman för att bli bättre på att krysta.

Motverka förstoppning hos barn

  1. Ge vatten till maten så att bebisen får i sig tillräckligt med vätska nu när hen börjar dricka mindre bröstmjölk eller modersmjölksersättning.
  2. Välj gärna mat med fibrer i, till exempel morot, broccoli, baljväxter, päron, kiwi och havre – tarmen behöver få något att jobba med.
  3. Öka mängden smakportioner långsamt. Det kan hjälpa eftersom magen hinner då att vänja sig vid den nya maten och intaget av bröstmjölk eller modersmjölksersättning inte minskar så snabbt.
  4. Plommonpuré används ofta vid introduktion av fast föda. Det kan fungera bra för att råda bot på en liten förstoppad eller hård mage. Plommonpurén är både god och järnrik och kan serveras med både morgongröten eller som efterrätt. Här hittar du ett busenkelt recept för hemmagjord plommonpure.