Bebis är äntligen här! Ni har knappt kommit hem från BB, men släkt och vänner står redan på kö för att träffa det lilla livet. Känns det igen? Här kommer våra tips på hur du kan tackla det på bästa sätt.

Säg nej – om ni inte vill eller orkar
Att komma hem med en nyfödd bebis är inte alltid en dans på rosor. Att hitta en vardag, komma in i rutinerna och följa bebisens rytm kan vara en utmaning i sig. Kom ihåg att det är helt okej att säga nej till besök så länge ni vill vara ensamma i er bebisbubbla. Släkt och vänner kan vänta och får trösta sig med att bebis kommer att vara minst lika gullig om någon vecka eller månad – och ni föräldrar kanske lite piggare.

Låt era behov få styra
Känn efter när ni tycker det är lämpligt med besök och låt era behov få styra. Vänner och familj är ofta ivriga på att få träffa det nya tillskottet men det är lätt att bli dränerad av täta besök. Låt det få ta sin tid. Både kropp och knopp (och förälder och bebis) behöver tid till att anpassa sig till den stora omställningen.

Du som förälder bestämmer
Nyfödda bebisar kan lättare drabbas av sjukdomar och infektioner eftersom deras immunförsvar inte är fullt utvecklat. Du har rätt att kräva att de som hälsar på ska tvätta, och kanske också sprita, händerna. Och kanske inte heller ska pussa på bebisen den första tiden. Ni bestämmer och sätter reglerna!