Här har vi samlat tips och råd kring träning under graviditeten.

För de allra flesta gravida kvinnor ger träning en positiv hälsoeffekt under graviditeten. Det är däremot viktigt att alltid lyssna på kroppen. Är du osäker på vad som gäller för dig, diskutera med din barnmorska eller läkare om hur du ska tänka kring fysisk aktivitet.

Hur mycket du kan träna under graviditeten beror på flera saker, bland annat hur stor träningsvana och hur stor träningsdos du hade före graviditeten. Enligt rekommendationer är ett rimligt mål för gravida att försöka bibehålla sin prestationsnivå, men inte utöva högintensiv träning. Motionerar du på en normal nivå, ökar inte risken för missfall, låg födelsevikt eller förtida födsel.

Under graviditeten kommer du att behöva göra justeringar i din träning eftersom kroppen genomgår förändringar som påverkar dina förutsättningar.


Lederna
Ett hormon som heter relaxin gör att ligamenten som stödjer dina leder blir lösare och ger dig ökad rörlighet. Detta kan göra att du får foglossning och ökad risk för skador. För att vara på den säkra sidan kan det vara klokt att undvika plötsliga drag, studsande eller högintensiv träning. Det kan också vara bra att undvika enbenta-övningar som exempelvis utfall, step ups på bräda, pistolsquats m.fl.

Balans
I takt med att du ökar i vikt ändras din tyngdpunkt. Det leder till ökad belastning för dina muskler och leder, särskilt i korsryggen och bäckenet. På grund av den ändrade tygdpunkten får du också sämre balans och risken ökar att du ramlar.

Andning
Vid träning transporteras mer syre via blodet till dina muskler från andra delar av kroppen. Under graviditeten är syrebehovet högre än vanligt och du kan lättare bli andfådd. Vilket i sin tur kan påverka förmågan att utföra ansträngade övningar. Lyssna alltid på kroppen!

Exempel på bra träningsformer som experter rekommenderar gravida kvinnor:

Raska promenader

Simning och vattengympa. Aktiverar många muskelgrupper och vattner för dig tyngdlös vilket minskar risken för skador. Om du har svårt med raska promenader pga ryggbesvär kan vattenträning vara ett alternativ att hålla igång.

Spinning. Eftersom den växande magen kan påverka balansen och öka risken för att du trillar kan inomhuscykling i form av spinning vara en bra träningsform.

Gravidyoga och pilates. Särskilda gravidpass som undviker övningar där du ligger på rygg för länge är bra.

Är du osäker och vill veta mer, diskutera träning med din barnmorska eller läkare vid dina MVC-besök.