Har du och din partner svårt att bli gravida på nytt? Det är inte helt ovanligt att det kan ta tid för nästa graviditet. Har man inte haft problem med att bli gravid första gången tänker man snabbt att ska gå lika lätt en andra eller en tredje gång.

Det kallas sekundär infertilitet när det inte kommer något syskon.

Har man haft svårt att bli gravid sedan tidigare, kan det även vara svårt vid nästa gravididtet, men det kan också vara ett helt nytt problem. Den stora längtan, ivrigheten och kanske till och med stressen efter ett syskon kan öka ju längre tiden går och det större barnet blir äldre.


Hjälp – varför blir jag inte gravid?

Det finns många orsaker till varför plusset på stickan uteblir. Det kan till exempel handla om infertilitetsproblem som utebliven ägglossning, endometrios, PCOS (polycystiskt ovariesyndrom), hormonrubbningar, låg kvalitet på spermierna eller minskande äggreserv hos kvinnan.

Men det kan också ha hänt något med kvinnans kropp sedan den förra graviditeten; ett utomkvedshavandeskap, en infektion som lett till sammanväxningar i äggledaren eller en bäckeninflammation. Finns det en ny man med i bilden kan det givetvis handla om infertilitet på det hållet.

Vanligaste orsaken till infertilitet

Den vanligaste förklaringen är att kvinnan helt enkelt har blivit äldre och fruktbarheten blivit sämre. Risken för kvinnlig infertilitet ökar och blir allt högre för varje år efter 35.

Infertiliteten hos de flesta kvinnor är mycket låg efter att hon har passerat 40. Även mannen får en sjunkande fertilitet ju äldre han blir, men förändringen är mer gradvis. En fertilitetsutredning kan förklara orsaken till infertlitet hos båda mannen och kvinnan.

Vad finns det för hjälp att få?

Först och främst gäller det att pricka in din ägglossning för att underlätta befruktning. Du kan exempelvis hålla koll på din cykel med av ägglossningsstickor samt en app. Här tipsar vi om de bästa apparna för dig som vill bli gravid. Det finns också en rad saker som du kan göra för att din fertiliteten ska bli så god som möjligt. Läs mer om om hur du kan öka chansen att bli gravid.

Om du som kvinna är över 36 år eller om ni försökt få barn i mer än 12 månader, kan det vara bra att boka in en fertilitetsutredning hos en gynekolog. Vill man sedan gå vidare till nästa steg finns det olika slags infertilitetsbehandlingar att ta till för att få hjälp med oönskad barnlöshet, bland annat hormonstimulering och IVF eller Provrörsbefruktning.