Försöker ni bli gravida? Här kan ni läsa våra bästa tips om hur ni kan öka chansen att bli gravid. Råden gäller för både kvinnor och män.

 1. Håll koll på din ägglossning
  Du har som störst chans att bli gravid under din ägglossning, som vanligtvis sker en gång under varje menscykel. Ägget kan bli befruktat upp till ca 24h efter att det har lossat. Med hjälp av ägglossningstester och smarta appar kan du enkelt hålla koll på när det är dags för dig. Kolla in de populäraste gravidapparna här.
 2. Ha sex under dina fertila dagar
  Ni har bäst chans att bli gravida om ni har sex regelbundet varannan eller var tredje dag under hela cykeln för att spermieproduktionen ska hinna återhämta sig mellan gångerna och hålla god kvalitet.
 3. Ät bra och varierat
  Se till att äta en hälsosam kost med mycket grönsaker och mat som innehåller mycket protein så som fisk, skaldjur, ägg, kött, balväxter, nötter och frön. Äter du bra och varierat får du i dig näringsämnen som är viktiga för hormonproduktionen. Minska också på kaffedrickandet eftersom det kan minska din fertilitet – det gäller både män och kvinnor.
 4. Sluta röka och dricka alkhol
  Rökning är det sämsta du kan göra om du önskar att bli gravid. Det tar både längre tid för rökande kvinnor att bli gravida samt att risken för missfall ökar. Dessutom kommer rökande kvinnor tidigare in i klimakteriet. Det finns också studier på att en hög alkoholkonsumtion, även hos männen, kan försvåra chansen att bli gravid.
 5. Börja med folsyra
  Du rekommenderas att börja med folsyra om du planerar att bli gravid. Folsyran i sig ökar inte chansen att bli gravid men däremot kan brist på folsyra orsaka tidigt missfall och missbildningar hos fostret.
 6. Vänta inte för länge
  Åldern är en viktig faktor för din fertilitet – vänta inte för länge med att skaffa barn. Den bästa åldern för kvinnor att skaffa barn är mellan 20-25 år och för män under 35 år.
 7. Väger du för mycket eller för lite?
  Det har visat sig att det tar längre tid för både över- och underviktiga kvinnor att bli gravida. Även risken för missfall ökar om man väger för mycket eller för lite. Produktionen av spermier påverkas också negativt av framför allt övervikt.
 8. Träna och rör på dig!
  Träning är bra för din hälsa och kan förbättra mäns kavlitet på spermierna. Däremot bör alltför intensiv daglig träning undvikas hos kvinnor. Det kan orsaka ägglossningsrubbningar som försvårar chansen attt bli gravid.
 9. Hjälp med att bli gravid
  Ibland kan det ta lång tid innan försöken blir en graviditet. Om ni efter ett år fortfarande inte lyckas bli gravida kan det vara en bra idé att göra en fertilitetsutredning hos en gynekolog eller fertilitetscentrum. Är du som vill bli gravid över 35 år kan man söka vård tidigare, redan efter 6 månader.