Artikeln innehåller reklamlänkar för Apohem
Små barn är känsliga mot sol och värme. Här är tipsen för hur du skyddar ditt barn på bästa sätt mot solen.
✔ Håll er i skuggan
Håll barnet i skuggan så mycket som möjligt. Håll er gärna inomhus mitt på dagen när solen är som starkast. Glöm inte parasoll på stranden – på så vis kan ni alltid få skugga när ni vill.
✔ Ha lagom mycket kläder
En varm sommardag när du själv går klädd i shorts och t-shirt, kan du utgå från att även barnet behöver max ett lager tunna kläder på sig. Är det riktigt varmt kan det räcka med endast blöja/trosa och ett tunt lakan när barnet sover i skuggan.
✔ Täck aldrig vagnen
Om barnet sover i vagnen är det viktigt att vagnen står i skuggan. Lägg aldrig en filt över vagnen – det kan bli olidligt varmt där inne. Dessutom blir tillförseln av luft sämre och kan innebära livsfara för barnet.
✔ Smörj in
Barn över 1 år ska smörjas in med högsta möjliga solskydd, gärna SPF 50 eller högre. Solkrämen får gärna vara vattenfast och vara anpassat för barns känsliga hud. Var extra noga med att smörja in allt som inte täcks av kläder som händer, fötter, öron, nacken, ansiktet och näsan.
Undersökningar visar att vi är ofta bättre på att skydda våra yngsta barn. Så glöm inte storasyster och storebror! (Eller dig själv för den delen!)
✔Glöm inte ögonen
Glöm inte att skydda barnets känsliga ögon med solglasögon för barn.
✔ Vatten och mat
Ha alltid med vatten och mellanmål till hands under varma dagar. Erbjud ständig tillgång till bröst eller flaska när det är varmt ute. Vatten kan man ge till barn som äter fast föda, men spädbarn behöver få i sig näring och därför är amning eller mjölkersättning bättre.
✔ Skydda huvudet och huden
Använd alltid en solhatt eller keps – det ger ett bra skydd för små känsliga huvuden. På stranden rekommenderas badkläder med UV-skydd. Glöm inte badhatten!
✔ Lämna aldrig ett barn
Lämna aldrig ett barn i en parkerad bil, inte ens en minut. Även en molnig dag med vindrutan på glänt kan lufttillförseln försvinna, och det blir snabbt outhärdligt varmt inne i bilen.
✔ Håll koll på kroppstemperaturen
Känn ofta med handen i nacken på barnet för att kontrollera att den har rätt temperatur.
✔ Lek med vatten
Lek gärna vattenlekar med stora som små barn. Det svalkar och piggar upp!
Hur vet jag om mitt barn är för varm eller har symptom på vätskebrist?
Var vaksam på en varm och gnällig bebis. Små barn kan däremot reagera tvärtom, och istället bli tysta och slöa när de är för varma. Håll koll på att barnet känns lagom varm mot handen och att hen kissar lika mycket som vanligt. Att inte kissa normalt är den vanligaste symptomen på vätskebrist.
Vilken solkräm ska jag använda till mitt barn?
Här tipsar vi om två favoriter för små barn med känslig hud. Båda med SPF 50+, ekologiska och utan onödiga kemikalier.
Kommentera