Hur välkomnar ni en ny familjemedlem så smidig som möjligt? Hur undviker ni svartsjuka mellan syskonen? Här har vi samlat tipsen om hur ni förbereder ert barn på syskon.

I väntans tider…

Låt barnet vara delaktig
När magen växer och bebisen i magen börjar sparka – Bjud in storasyskonet och låt hen känna på fosterrörelserna. Visa ultraljudsbilder på nya familjemedlemmen, eller varför inte bestämma namnet på bebisen tillsammans. Är det dags att inhandla saker till bebis? Ett fint sätt att få storasyskonet att känna sig delaktig är att låta hen välja kläder/ prylar till bebisen.

Skyll inte på bebisen i magen
Försök att inte skylla gravidkrämpor och andra besvär på bebisen i magen. Då kan barnet tro att det är bebisens fel att mamma exempelvis inte kan leka som ni brukar.

Förbered barnet på syskon
Berätta hur första tiden med bebis kommer att bli. Att bebisen kommer att behöva mycket uppmärksamhet, även gråta, sova och äta mycket den första tiden. Sedan när bebisen växer har storasyskonet en fin kompis att leka med. Men att det kommer att ta ett tag.

Läs böcker
Det finns många böcker och tv-program som visar på ett lätt och pedagogiskt sätt hur det är att få syskon. För barnet kan det bli lättare att ta till sig när hen får se bilder och exempel på detta.

En förändring i taget
Om möjligt kan det vara bra att undvika andra stora förändringar under samma period som nya familjemedlemmen beräknas komma. Ett syskon kan vara en nog så stor förändring.

Backa bandet
Visa bilder på barnet när hen själv var nyfödd. Berätta hur det var då – att hen ville bli buren, åt, sov och kramades mycket med mamma och pappa. Då blir det lättare för storasyskonet att förstå vad som väntar.

När bebis väl är här…

Tid på tu man hand
Även om förberedelserna handlar till stora delar om att inkludera den kommande familjemedlemmen, behöver storasyskonet också få känna att hen är uppmärksammad och i centrum. Avsätt egentid med storasyskonet, gärna dagligen, men också i form av regelbundna aktiviteter där bebisen inte får vara med. Exempelvis ett besök till simhallen med bara en av föräldrarna, egentid på lekplats, barnbio eller andra roliga aktiviteter utifrån barnets ålder.

Ta det i barnets takt
Låt barnet lära känna bebisen på sitt eget sätt och inom sin egen takt. Kanske vill hen sjunga för den, klappa på magen, rita teckningar till den. Forcera inget – det kommer naturligt så småningom.

Låt barnet hjälpa till
Låt storasyskonet vara med och ta hand om bebisen, om den vill. Att hämta en blöja eller ge bebisen en napp kan göra en stolt storasyster eller storebror ännu stoltare. Kom ihåg att även det större barnet har lika stort behov av att få vara liten – Kanske till och med ännu större behov av kramar och närhet nu än tidigare.