Här har vi samlat checklistan med våra bästa kläd- och pryltips för en bra start på förskolan.
Allmänt
Namnlappar eller märkpenna
Kläder, vantar och nappar byter snabbt ägare om de inte är namnmärkta. Därför är ett hett tips att märka alla kläder och prylar med barnets namn.
Blöjor (om det inte ingår)
Och om barnet inte är blöjfritt. Oftast räcker det att man lämnar ett blöjpaket på förskolan och därefter blir meddelad när blöjorna börjar ta slut. De flesta förskolepedagoger föredrar öppna blöjor med tejp för enklare blöjbyten. Hör med er förskola vad som gäller med blöjor och blöjbyten.
Gosedjur och napp
När det är dags för sovstund kan det vara livsviktigt att få ha med sitt favoritgosedjur och en napp (om barnet använder det) för att komma till ro under sovstunden på förskolan. Kom ihåg att märka både gosedjuret och nappen med namn.
Ryggsäck
Det blir mycket kånkande fram och tillbaka med extrakläder, vantar och mycket annat. En ryggsäck är absolut en nödvändighet när det nalkas förskoledags.
Kudde och filt (om det inte finns på förskolan)
Ofta finns detta på förskolan men om inte vad är väl gosigare än egen kudde och filt när det är dags för sovstund.
Solskyddsfaktor (Vår och sommar)
Under våren och sommaren kan det vara bra att ha extra solkyddsfaktor till hands på förskolan. Pedagogerna hinner inte alltid se till att ditt barn är insmord så glöm inte att smörja in barnet på morgonen innan lämning. Kom också ihåg att märka solskyddsfaktorn med namn.
Kläder
Satsa på mjuka och sköna plagg som är gjorda för lek och bus på förskolan. Ofta har barnen en egen låda för extrakläder som du kan fylla på när det saknas något. Ett tips är att ha ca 3 ombyten i lådan ifall en olycka inträffar.
Strumpor & eventuellt tofflor
Gärna med halkskydd. Har förskolan kalla golv kan det vara skönt med ett par extra värmande tofflor.
Tröjor
Beroende på årstid är det bra att antingen ha lång- eller kortärmade t-shirtar för ombyte. Samt en tjockare tröja/collegetröja för kallare dagar.
Tights eller mjuka byxor
2-3 par byxor som är mjuka och anpassade för lek och rörelse.
Trosor/kalsonger (om barnet är blöjfritt)
Har barnet precis blivit blöjfritt kan det vara bra att ladda upp med ett gäng trosor/kalsonger. Den första tiden, innan kissepauserna bemästras felfritt, händer många olyckor .
Ytterkläder
Att hålla din busunge torr på förskolan kan vara en riktigt utmaning. Försök att alltid ha ombyte i form av en vinteroverall och fodrade regnkläder till hands under vinterhalvåret.
Underställ i ull och extra ulljacka
Klä gärna barnet i underställ och ha en extra värmande ulljacka redo att ta på under overallen vid riktigt kalla dagar.
Fodrade regnkläder och gummistövlar
Vid blöta, regniga vinterdagar föredrar pedagogerna ofta regnkläder på barnen. Satsa på ordentligt fodrade regnkläder. Samma gäller för gummistövlar.
Vinteroverall och vinterkängor
En ordentligt värmande vinteroverall är en bra investering. Ibland är barnen utomhus en lång stund trots bitande kyla. Satsa också på ett par rejält varma och vattentäta vinterkängor – Hålls tårna och fötterna varma behålls också värmen i resten av kroppen.
Vantar
Både tunna och tjocka vintervantar är bra att ha. Överlag kan man inte ha för många vantar under höst- och vinterhalvåret på förskolan eftersom hälften slarvas bort och andra hälften är troligtvis blöta och geggiga. Med det sagt – glöm inte namnlapparna på vantarna!
Polokrage
En gosig polokrage för en bar hals kan göra susen för att behålla värmen under kalla vinterdagar.
Mössa
Satsa både på en tunnare mössa och en rejält tjockfodrad vintermössa.
Inför inskolning
Kom ihåg att ta med ombyte och passande ytterkläder redan vid första inskolningdagen så att både du och barnet kan följa med de aktiviteter som förskolan har planerat för dagen.