Vi har listat 4 gratisappar som hjälper dig att hålla koll på värkarna när det väl är dags! De används (förhoppningsvis) under en ganska kort tid. Men just då är de guld värda! De flesta är enkla, snarlika och gör sitt jobb som utlovat: det vill säga hjälper dig att hålla koll på dina värkar. Vissa finesser skiljer de dock åt. Tyvärr verkar inte alla appar finnas för Android.

1.Värktimer
Världens mest nedladdade värktimer. Appen hjälper dig att klocka dina värkar och räkna ut när det är dags att åka till förlossningen. Appen berättar också för dig i vilken förlossningsfas du befinner dig i. Om du vill, kan du också registrera intensiteten på värkarna – kul att kunna se tillbaka på senare, eller? Historiken sparas och kan mejlas till din e-postadress.

Läs mer och ladda ner Värktimer till Android eller iPhone.

Rådfråga alltid förlossningen först! Tänk på att apparna inte ska ersätta råd från sjukvårdspersonalen.

2. Värk-räknare
Enkel app med få funktioner – precis vad man behöver i stundens hetta. Ett plus är att appen spelar lugn och meditativ musik medans en värk pågår. (Ljudet går såklart att stänga av om du vill). Du kan välja mellan havsbris, kvittrande fåglar eller smattrande regndroppar. Historiken och värkutvecklingen sparas till senare, även om du startar om appen.

Läs mer och ladda ner Värk-räknare till iPhone.3. Babydags
En värktimer i sin enklaste form. Den hjälper dig att hålla koll på dina värkar, skapar snabbt en historik på värkutvecklingen och uppskattar när din nästa värk bör komma. Du kan också betygsätta värken med hjälp av emojis. Appen plingar till när högsta styrkan i värken har nåtts och värken börjar planas av.

Läs mer och ladda ner Babydags till iPhone.

4. Storky
Enkel och lättanvänd värktimer utan finesser – skapad med hjälp av mammor och professionell förlossningspersonal. I appen finns en användbar sammanfattning om hur värkarna fungerar, hur man mäter dem och när den bästa tiden att åka till förlossningen är. Värkhistoriken sparas i också i appen.

Läs mer och ladda ner Storky till iPhone.

En liten men viktig detalj!
Apparna ska användas som ett kompletterande hjälpmedel till värkarbetet och inte som ett medicinskt redskap. Den ska heller inte ersätta råd från förlossningspersonalen. Tänk på att alltid först ringa till förlossningsavdelningen som ni vill föda på för att få en individuell bedömning om när det är dags för er att åka in.