Att föda barn kan vara en naturlig och häftig upplevelse som blir till ett starkt och vackert minne. Men det kan också kännas som en läskig upplevelse att behöva stå inför. Förbered dig med några av våra tips.

Avslappnings- och andningsövningar
Att spänna kroppen under smärta är en naturlig reaktion, men vid en förlossning är det inte mycket till hjälp. Att andas rätt och veta hur man slappnar av trots smärta kan till och med fungera som en form av smärtlindring – Helt klart lättare sagt än gjort och ofta något vi behöver träna upp. Ett tips är därför att delta på en gravidyogakurs, lära dig mer om avslappnings- och andningtekniker och förbereda dig inför din förlossning.

Är du orolig inför förlossningen?
Prata med din barnmorska. Hon kan hjälpa dig att boka aurorasamtal, rekommendera en föda utan rädsla-kurs eller slussa dig vidare till en kurator, om du skulle vilja det. Att vara orolig inför en förlossning är vanligt. Och det är viktigt att tala om att man är rädd. Många gånger kan det hjälpa att sätta ord på känslorna och få ut det.

Få med din partner på noterna
Under graviditeten är det du som mamma i fokus – och med all rätt! Det är trots allt du som bär på barnet och påverkas fysiskt. Lever du i en parrelation är ni ändå två om resan. Att bli förälder är ofta en stor händelse även för partnern. Det är inte ovanligt att pappan/partnern känner sig utanför, är orolig inför förlossningen eller att inte räcka till som förälder. Gå gärna tillsammans på besöken hos barnmorskan och delta vid en profylaxkurs båda två.

Gå en förberedande kurs
En profylaxkurs är ett bra sätt att förbereda dig inför förlossningen – gärna tillsammans med din partner. Om du skaffar barn på egen hand, ta gärna med en kompis eller en släkting till kursen. Det är ett bra tillfälle att öva tillsammans med den som ska följa med till förlossningen eftersom det är lätt att tappa fokus när det gör som mest ont. Partnerns stöd kan vara guld värt när det väl gäller. Under en profylaxkurs går ni igenom händelseförloppet med förlossningens olika faser, ni får konkreta verktyg som ni kan ta till för att hitta lugnet, använda krafterna rätt och möta smärtan under förlossningen. Vill du inte gå en kurs, finns det även många bra böcker inom temat. Exempelvis boken: Föda utan rädsla av Susanna Heli.

Skriv ett förlossningsbrev
Läs på om olika förlossninsgmetoder, fundera igenom vad som är viktigt för dig och hur du skulle vilja att din förlossning såg ut. Även om du, med stor sannolikhet, kommer att behöva modifiera dina planer är det skönt att veta vad det finns för olika bedövningar, förlossningsställningar och avslappningsövningar. Skriv ner dina önskemål i ett förlossningsbrev till personalen på BB. Glöm inte heller att läsa på om kejsarsnitt, om du plötsligt skulle stå inför det är det skönt att vara förberedd.

Samla fakta
Även om alla förlossningar är olika, kan du stilla oron genom att skapa dig en bild om vad som kan vänta dig. Prata med vänner, läs böcker. lyssna på poddar, ta del av personliga förlossningshistorier eller kolla in några av de många förlossningsfilmer som finns på youtube. Du är också välkommen att gå med i vår facebook community och prata med några av våra 11.000 mammor om deras personliga berättelser. Kom ihåg! Det finns både positiva och negativa historier och ofta hörs de negativa mest. Fastna inte i madrömshistorierna, utan ta del av fina förlossningsberättelser. Märker du att du inte mår bra av att läsa eller höra om andras förlossningar, sluta läsa och lyssna.