Bebisen är här och du har just börjat få ett hum om hur livet med en liten bebis fungerar. Då är det dags för efterkontrollen! Ca 6-12 veckor efter din förlossning är det dags att träffa din barnmorska igen för en kontroll av fiffi. Efterkontrollen görs på barnmorskemottagningen där du gick under din graviditet. Kom ihåg att du inte får en kallelse, utan behöver boka tiden själv. Se till att göra det – Efterkontrollen är viktig! Det är då det upptäcks om någonting i underlivet inte fungerar normalt.

På efterkontrollen går du och din barnmorska igenom:

Förlossningen
Du och din barnmorska pratar igenom din upplevelse av din förlossning. Om behovet finns kan ni tillsammans gå igenom förlossningjournalen. Den kan vara svår att förstå sig på och därför kan det vara bra att få barnmorskan hjälp med att tyda komplicerade begrepp. Saknar du din förlossningsjournal? Logga in på 1177 – där ska den finnas.

Mammalivet
Ni går igenom amning, hur du mår efter förlossningen och den första tiden som mamma, eventuella depressioner och förändringar, sömn, kost och matvanor, sex och samlevnad.

Preventivmedel
Du får information om preventivmedel, och recept om du vill ha det.

Kontroll
Ditt blodtryck, vikt och blodvärde kontrolleras.

Undersökning
Du blir erbjuden en gynekologisk undersökning – tacka ja till den! Den är till för att se så att svullnaden i underlivet har gått ner och att du har hittat dina bäckenbottenmuskler igen.

Underlivet är långt ifrån läkt när efterkontrollen görs. Kom ihåg att kroppen håller på att återhämta sig under hela första året.

Tänk på det vid till exempelvis träning efter graviditet och förlossning. Att hitta tillbaka till träningen ska få ta den tid det behöver och trappas upp i en takt som gör att man inte får läckage och tyngdkänsla i underlivet. Får du problem som inte ger med sig? Kontakta din barnmorska eller vänd dig till en fysioterapeut med inriktning på kvinnohälsa.