Smakportioner för nyfikna små magar

För dig som är på väg in i matresan med din bebis. Att börja med mat är en milstolpe och en riktig känslofylld sådan! Pirrigt, kladdigt, spännande och ibland lite frustrerande. Kanske har din bebis redan börjat spana in din lunch, kanske tittar hen skeptiskt på skeden. Oavsett vilket: du gör ett fantastiskt jobb. Här är våra mjuka tips inför starten! 💛

Redan vid 4 månader: smakprover (om bebis är nyfiken)

Vid fyra månaders ålder handlar det inte om att ersätta amning eller ersättning utan om att försiktigt introducera smaker. Några små kryddmått mosad mat, that’s it. Vissa bebisar älskar det direkt, andra vill vänta. Och båda är helt rätt!

Testa gärna olika smaker och puréer i miniportioner – potatis, morot, broccoli, lax…
Frukt är toppen till mellis. Banan, päron eller hallon till exempel.

Vid 6 månader: dags för små portioner på riktigt

Nu börjar magen och kroppen behöva mer än bara mjölk. Bebisen behöver mat. Men det ska fortfarande kännas tryggt och roligt för er båda.

För vissa bebisar är det fest varje gång skeden närmar sig munnen.
För andra är det mer “nej tack, jag äter händer just nu” och det är också helt okej.

Låt det ta sin tid. Det är inte en tävling. Det är en ny upptäcktsresa.

Varför behövs mat från 6 månader?

Det handlar inte bara om att bli mätt utan också om näring och träning:

Järn: Bebisen föds med ett järnförråd som börjar ta slut efter ett halvår. Nu behövs påfyllning!
Zink: Viktigt för immunförsvaret och tillväxten.
Texturträning: Att tugga och svälja mat är en helt ny grej och kroppen behöver öva!

Tips på järn- och zinkrika livsmedel:
Barngröt, blodpudding, kött, fisk, leverpastej, ärtor, bönor med mera.

Bajset förändras 

Så fort maten kommer in i bilden förändras också det som kommer ut. Bajs kan bli mörkare, tjockare, lukta starkare – och bebis kanske bajsar mer sällan. Allt det här är oftast helt normalt.
En liten kropp måste träna på allt – även att krysta.

Tips mot hård mage & förstoppning:

 Ge lite vatten till maten. Vätska är superviktigt nu.
Välj fibrer som broccoli, havre, päron och morot.
Öka mängden mat långsamt så magen hinner med.
Plommonpuré är guld värd! Både god och järnrik. Det funkar fint till gröten eller som efterrätt. Här hittar du ett busenkelt recept: Recept på hemmagjord plommonpuré

Kom ihåg: Det får vara kladdigt, långsamt och precis så snurrigt som det blir hos er. Ni gör det här tillsammans – på ert sätt. Heja dig som lotsar in din lilla i matens magiska värld! 

Vill du prata vidare om matstart, smakportioner och hårda magar? Välkommen in i Facebookgruppen Mammasnack – gravid- och bebistid där fler föräldrar delar med sig av sina erfarenheter, tips och stökiga middagar!

👉 Gå med i gruppen här